Morinda officinalis - Ba Ji Tian

Český botanický název: Morinda lékařská
Běžný název: Morinda, kořen morindy, Ba Ti Jian, Indian mulberry, indická moruše, morinda citrifolia
Latinský název: Morinda officinalis
Rozšíření: Asie, Austrálie

Morinda officinalis - Ba Ji Tian

Bylina oblíbená v tradiční čínské medicíně pro svůj vliv na pohlavní ústrojí mužů i žen.

Botanický popis rostliny

Morinda je morfologicky malý liánovitý keřík nebo strom, který má velké, tlusté, válcovité šťavnaté růžové kořeny nepravidelného tvaru, které se sklízejí buďto na jaře nebo v některých případech na podzim. Stonek má mírný vertikální sklon, mladá rostlinka má stonek velmi chlupatý. Oválné až u hrotu mírně zašpičatělé lístky jsou 5-15 cm dlouhé a 1,5-5 cm široké. Květy jsou ve shlucích po 2-10 kvítkách, okvětní listy jsou masité, bílé a někdy až 1 cm dlouhé. Plodem je peckovice, která téměř globulární, mírně kulovitá, nepravidelná, 5-15 mm v průměru, se 3-6 komůrkami a červená v době zralosti.

Původ a rozšíření

Morinda původem pochází z Malajsie a regionu Austrálie, i když se nejvíce rozmohla a později rozšířila ve východní Asii obzvláště v Číně, Indii a dalších menších státech v jihovýchodní Asii. Dnes je nejvíce pěstován v provinciích Guangdong, Guangxi a Fujian v Číně. V Pacifiku a Filipínách je morinda značně rozšířena a místní medicína morindu často využívá a je pokládána za páteř místní léčby. Další kultivar, morinda citrifolia, která se někdy za morindu officinalis také považuje, je rozšířena spíše ve vnitrozemí Indonésie a při pobřeží Austrálie.

Využití

Morinda má široké využití zvláště v lidovém léčitelství. V rámci kulturního dědictví a zkušeností z jeho pravidelného a dlouhodobého používání vyšly najevo lidová doporučení, které se týkají pomoci morindy při impotenci, ke zvýšení libida a také přineplodnosti. Ba Ti Jian vykazuje takéstimulační efekt, odbourává únavu, stimuluje k fyzické práci a dodává vitalitu celému organismu. Doporučuje se při svalovém úbytku a v kombinaci s vhodným cvičením pomáhá k nárůstu fyzické síly. Při psychických potížích a depresích je také doporučována lidovými léčiteli, jelikož se prokázalo, že obsahové látky morindy stimulují vyplavování melatoninu a serotoninu z nervových synapsí ve specifických oblastech mozku zodpovídajících za náladu, čímž by se mohlo docílit větší pocitu "štěstí".

Lidová medicína vzpomíná na použití morindy při bolestech kloubů a končetin, jejímž účinkem se dociluje snížení citlivosti vůči nervovému přenosu bolesti a označují tento efekt jako analgetický. V herbářích lze dočíst, že morinda vykazuje slabý antirevmatický efekt. Léčitelé se obrací na morindu i v případech zvýšené osteoporózy u žen v klimakteriu a u žen ve středních letech má pozitivní vliv na harmonizaci menstruačního cyklu.

Animální modely prokázaly, že perorální dávky vodného výluhu kořene morindy v dávce 64 a 80 g/kg nebo ethanolový extrakt v dávce 60g/kg nebo roztok podaný do pobřišnice v dávce 10g/kg 1x denně po dobu několik dní nevyzrálým myším, nebyly pozorovány žádné změny. Když však byly podány dospělým myším po dobu 11 dní, byly pozorovány změny na pohlavních žlázách a zvýšeném počtu bílých krvinek v plasmě u zdravých, ale také u myších ozářených gama zářením.

Morinda je obecně chápána jako bezpečná. Její chuť je mírně pikantní, teplá a sladká. Z pohledu tradiční čínské medicíny kořen morindy vstupuje do ledvinného a jaterního meridiánu. Po vstupu do krve se dostává do aspektu ledvinného meridiánu a posiluje reprodukční funkce (posilující yin). Může takto léčit mnoho poškození vyplývajících z přepětí sil a rozptýlení větru a vlhkosti poškozující tělo. Stejným mechanismem přináší úlevu při otocích dolních končetin. Kořen morindy posiluje navíc yang v ledvinách, posiluje tím šlachy a kosti, léčí nedostatek yangu v ledvinách, který se projevuje erektilní dysfunkcí, ztrátou plodnosti, menstuačními potížemi a bolestmi v dolních končetinách. Další symptomy vyžadující podle tradiční čínské medicíny morindu jsou zahrnují špatné trávení, vysoký krevní tlak, respirační problémy a sníženou funkci imunitního systému, které vyplývají z poškození harmonie meridiánu v ledvinách.

Morinda obsahuje obrovské množství vitaminu C, čímž podporuje tělo ve schopnosti imunitního systému bojovat s infekcemi, jelikož vystupuje jako antioxidant. Podporuje také funkci ledvin a zvyšuje takto přirozené vylučování krevní plasmy a očištění krve. Odchodem určitého množství moči se může docílit mírného snížení vysokého tlaku. Tělo více odplavuje toxiny a nečistoty z tělo a podporuje činnost ledvin. Čínské analyzační abstrakty morindy popisují detekci 2 polysacharidů (inulin a nystosa společně s kyselinou sukcinovou), které se tvoří pomocí enzymů z jednodušších cukrů, zřejmě pomáhají zlepšovat celkový psychický stav pacienta a pravděpodobně ovlivňují v patřičné dávce koncentraci endorfinů na nervových synapsí, čímž by mohli zlepšovat tzv. "well-being".

Léčivé přípravky na bázi morindy pomáhají již tisíciletí dle tradičního pojetí s nepravidelností menstruačního cyklu, při bolestivých záchvatech kloubů a svalů horních končetin, pomáhá při otocích dolních končetin, uklidňuje křeče urinárního traktu a potížích s inkontinencí . Tradiční léčivé pojetí jiných kultur nahlíží na morindu jako na bylinu, která je schopna odplavit škodné látky způsobující revmatické bolesti, záněty kloubů a s ním spojenou bolest. Starším pacientům nebo seniorům se také doporučuje při potížích se zadržením moči a při potížích s mobilitou a ztrátou svalové hustoty.

Účinné látky

V kořenu morindy byly obecně identifikovány sachyridy, glykosidy, flavony, triterpenoidní steroidy, aminokyseliny, organické kyseliny, kardioglykosidy, anthrachinony a kovy jako je sodík, draslík, vápník, hořčík, železo, mangan, zinek a dalších 16 prvků je více spíš v kůře než v kořeni. Dalšími látkami, které identifikovalo jiné pracoviště, jsou rubiadin, monotropein, beta.sitosterol, palmitová kyselina, nonadekalkan, dimethylalkan, rubiadin-1-methylether, dále různé a blíže nespecifikované polysacharidy, pryskyřice, vitamin C a 11 volných aminokyselin.

Tradiční dávkování

Tradiční čínská medicína doporučuje dávkování asi 5-10 g předem řádně opláchnutého a posléze v asi 300 ml vody vařeného kořene Ba Ti Jian, který se nechá vychladnout na 60°C, přecedí se a popíjí se adekvátně 1x denně. Dle zdrojů by se odvar měl vařit 10-15 minut. Kořen se může díky své chuti konzumovat i samostatně. Klasický čínský herbář popisuje smísení 10-15 gramy kořene morindy se 3-4 hrnky vody, která se vaří, dokud v nádobě nezbyde zhruba polovina původního objemu a celkově se buďto popíjí vcelku nebo se rozpůlí a stávající dávka rozdělí na ranní a odpolední/večerní, což by se většinou mělo určit podle stavu a kondici pacienta, nejlépe pod dozorem odborníka zkušeného v praktikování tradiční čínské medicíny.



Pěstování

Morinda je vcelku snadno zvládnutelná k pěstování, pokud se dodržuje alespoň teplota mírně nad 20°C a roční srážky kolem 1500 mm a s hlubokou, kyprou, jílovitou půdou se může dospět k výnosu až 30 kg kořene na jednu rostlinu. Morinda je velmi tolerantní, může růst i na sterilních půdách, jejichž pH může kolísat mezi mírně kyselým i mírně zásaditým pH. Morinda také snáší krátkodobě extrémní výkyvy v počasí, může přežít i silné větry, vystavení vyšších teplot, záplav nebo častějším dešťům. Sice se pěstuje dnes na volných plochách, není raritou, že se může nalézt i v zalesněných krajinách. Morinda preferuje písčitojílovité těžké půdy, rostliny se šťavnatými kořeny a korálky vody po obvodu jsou velice kvalitní. V některých kulturách a zemědělských oblastech je morinda považována spíše za plevelnou rostlinu, jelikož je její růst vcelku agresivní vůči ostatním rostlinám a může blokovat expanzi méně tolerantních rostlinných druhů.

Sazeničky morindy mají rády spíše oblačné počasí nebo lesní stín v podrostu v blízkosti vodního zdroje, aby se dosáhlo dostatku vláhy. Divoký typ morindy může být sbírán ve volné přírody anebo tříletá rostlina (počítáno od kvetení) v cíleném kultivaru. Sazenička by měla být zasazena do půdy minimálně 20 cm hlubokou a 0,5-2,0 metru širokou, aby rostlina mohla v klidu expandovat. Zralou morindu poznáme, když je plod noni žlutý až červený. Plod se může sbírat, poté řádně loupat, čistit a dostatečně omýt.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>