Mochyně peruánská - Goldenberries

Český botanický název: Mochyně peruánská
Běžný název: Mochyně, machyně, cape gooseberry, inca berry, aztec berry, golden berry, giant ground cherry, african ground cherry, peruvian groundcherry, peruvian cherry, pok pok, ras bhari, uvila, uchuva, poha, amour en cage, physalis,harankash, poha
Latinský název: Physalis peruviana
Rozšíření: Afrika, Asie, Jižní Amerika

Mochyně peruánská - Goldenberries

Peruánská bylina, která se v tradiční medicíně používá k léčbě rakoviny.

Botanický popis rostliny

Mochyně je trvalá bylina, která je řídce větvená, i když má dřevnatějící základ. V zahraničí se však pěstuje i jako víceletá bylina. Může dorůst až do 160cm výšky, lodyha je přímá. Celá bylina je hustě pokryta žláznatými chlupy, které mají cca 1 mm. Listy jsou střídavé, řapíkaté, dlouhé 2-4 cm, tvarem spíše vejčité, zašpičatělé. Květy cca 2 cm v průměru, rostou z paždí listů, stopkaté, převislé. Kalich je zvonkovitý, až 5 cm dlouhý. Plodem je elipsoidní 1-2 cm dlouhá, lepkavá, žlutá bobule.

Původ a rozšíření

Mochyně původem pochází z tropických oblasti Jižní Ameriky z území dnešní Peru, Venezuely, Ekvádoru, Chile a Kolumbie. První oblastí, kam byla mochyně uměle dovezena na začátku 19.století, byla jižní Afrika, dále Austrálie. Dosáhla obliby a poté se mochyně rozšířila do další částí světa jako je Indie, Tichomoří, Karibik a Nový Zéland. Dnes bývá častou zemědělskou plodinou, jelikož vcelku zplaňuje. V některých částech světa je dokonce chápána jako plevelná rostlina. Pěstuje se také v Číně, Thajsku a Egyptě.

Využití

Konzumované části rostliny, tedy bobule, mají sladkokyselou aromatickou chuť, která připomíná ananas. Ideální využití má jako syrová součást salátů, koláčů a jiných druhů pečiv, džemů, dezertů atd. Plody se konzumují čerstvé, sušené, zavařené, kandované, v kompotech,...Plody mochyně obsahují polyfenolické látky a karotenoidy - obojí působí jako středně silné až silné antioxidační látky, závisí na koncentraci a původu onemocnění.

Tyto obsahové složky bývají často předmětem studia právě antioxidační terapie při zánětlivých i nezánětlivých degenerativních onemocněních . Další obsahovou složkou je melatonin. Ten bývá spojován při pomoci v léčbě neurodegenerativních onemocněních. Má se za to, že melatonin pomáhá hojit porušená nervová vlákna a za určitých podmínek by mohla dokázat vytvořit vlákna nová. Melatonin se aktuálně zkoumá kvůli jeho vlivu a roli při vzniku, rozvoji a případné léčby epilepsie. Jeví se jako jedna z mnoha možností ovlivnění při vzniku migrén.

Obsahové látky mochyně bývají spojovány s výzkumy rakoviny. Zdá se, že jeví částečný protirakovinný efekt v lidové medicíně a západní medicína se snaží pochopit princip a mechanismus celkového efektu. V tradičním léčitelství se mochyně používá při léčbě rakoviny (leukémie obzvláště), astmatu, hepatitidy, revmatismu nebo zánětů kůže.

Další obsahové složky (zvláště pektin) příznivě ovlivňuje a reguluje trávicí soustavu uklidněním přirozené pasáže obsahu. Vychytává v jisté míře z potravy obsažený cholesterol a brání mu v absorpci. V krevním řečišti (zřejmě) vyvazuje právě částečky cholesterolu a eliminuje je. Svým efektem na cévní stěnu snižuje krevní tlak a celkovězlepšuje aktivitu a funkci centrální nervové soustavy. Obsahové látky mají v lidové medicíně podporu jakožto výborný prostředek při potížích s poruchami učení a u snížené koncentrace.

Lidoví léčitelé viděli v mochyni přírodní zdroj vůči procesu stárnutí. Doporučují ji jako medicínu k oddálení stárnutí a znovunastartování celkové pohody organismu. Tito léčitelé doporučovali mochyni jako bylinu dlouhověkosti. Tradiční medicína označuje mochyni jako výborný prostředek k hubnutí a podpoře v boji s obezitou na mnoha úrovních. Jako první efekt zmiňují léčitelé fakt, že mochyně figuruje jako významný zdroj minerálů, vitaminů, vlákniny a dalších, z čehož následně vyplývá snížená potřeba užívat další potraviny.

Obsahové látky zřejmě vykazují hypolipidemický efekt a vykazují mírný hypoglykemický index. Napomáhá hubnutí, zrychluje metabolismus a spalování zásobní energie z tuků.

Obsahové látky napomáhají při detoxifikaci organismu a pomáhají očišťovat od cizorodých látek obsažených v plasmě. Zvyšuje aktivitu ledvin, takže společně dochází ke zrychlenému odchodu cizorodých látek.

Účinné látky

Podle zdrojů z americké USDA je celkově plod mochyně nízkokalorický. Obsahuje mírnou koncentraci vitaminu A, C, B1 a B3. Dále obsahuje polyfenoly, karotenoidy, melatonin a pektin.

Tradiční dávkování

Jako superfood se kvůli převážení musí sušit a plod se potom může konzumovat během dne bez omezení. Je totiž státními orgány definován jako jídlo, potravina, která zvyšuje kvalitu života. Pro optimální antioxidační účinek je doporučována dávka 10-40 g denně podle hmotnosti, věku, pohlaví, zátěže a onemocnění pacienta. Prakticky se nedá obsahovými složkami tohoto plodu předávkovat. Tělo si "vezme, co potřebuje" a zbytek vyloučí. Vhodné je celkové denní množství rozdělit do 2-3 dílčích, shodných dávek.



Pěstování

Mochyně je teplomilná rostlina, která může být pěstována víceméně kdekoliv na našem území v teplejších oblastech. Pro optimální růst vyžaduje mochyně teplotní rozmezí 16-25°C, lehčí půdy a vysoké množství živin. Vhodné je celodenně zasluněné místo bez přítomnosti větru. Zasazuje se podobně jako rajčata. Hnojí se kompostem nebo rozloženým hnojivem.

Výsadbu lze uskutečnit buďto uprostřed května do sponu 80x100 cm nebo na studeném pařeništi již od konce dubna (uspíší se sklizeň). Na podestýlku lze užít netkaný textil. Může se nechat na prosklení pro zrychlení růstu. Potom se odstaví a nechá volně růst. Sklizeň bývá od srpna do prvních podzimních mrazíků. Nastýláním se může sklizeň uspíšit cca o 3 týdny. Z jedné rostliny bývá výnos kolem 2 kilogramů.

Běžně roste podél lesů, zplaňuje u cest a potoků. Preferuje pásma v nadmořské výšce 500-2000 m.n.m. Může vytvářet souvislé husté houští, vytlačuje původní vegetaci.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>