Makadamové ořechy - Macadamia

Český botanický název: Macadam, Makadamia, Macadamia, Macadamia, Australian Nut, Noix d´Australie, Noix Macadamia, Bopple Nut, bush nut, jindilli, boombera, bauple nut, Macadamia integrifolia, Noix de Macadam, Queensland Nut, Noix de Queensland, Hawaii nut, Nuez de Macadamia, N
Běžný název: Macadam ořechy
Latinský název: Macadamia
Rozšíření: Afrika, Asie, Austrálie, Evropa, Jižní Amerika, Severní Amerika

Makadamové ořechy - Macadamia

Ořechy s potenciálem snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Botanický popis rostliny

Makadamy jsou malé vždyzelené stromy rostoucí do výšky 2-12 metrů. Kořeny stromu macadamu jsou však mělké a při velkých srážkách a bouřkách mohou stromy popadat. Listy jsou složené, uspořádané do přeslenů po 3-6 oválných, eliptických 6-25 cm dlouhých a úzkých listech se zubatým okrajem.

Jednotlivé 10-20 mm velké květy jsou uspořádané do 5-30 cm dlouhých, štíhlých a jednoduchých hroznů bílé až růžové barvy. Plodem je velice pevný, tvrdý, oválný měchýřek se špičatým vrcholkem obsahující jedno nebo dvě semínka.

Původ a rozšíření

Makadam pochází původem z východní Austrálie, konkrétně ze severovýchodní části Nového Jižního Walesu a centrálního a jihovýchodního Queenslandu. Je rozšířen v Nové Kaledonii, v Queenslandu a na Sulawesi (Indonésie).

Využití

Poprvé byla rostlina popsána Evropanem, objevitelem a botanikem Allanem Cunninghamem v roce 1828 jižně od Brisbane. Dodnes je macadam jedna z několika australských endemických komodit, které se každoročně vyvážejí do světa v obrovském množství kvůli vysoké popularitě.

Experimentální tým z Hawajské univerzity prezentoval zajímavý výsledek, že dieta obsahující ořechy s vysokým obsahem tuků může paradoxně snížit hladiny plasmatického cholesterolu. J. David Curb (profesor geriatrie a klinické epidemiologie) tvrdí, že ořechy macadamu mohou být součástí zdravé diety pro pacienty s hypercholesterolémií (obdobné výsledky u vlašských ořechů, mandlí a pekanových ořechů). A příčinou je zřejmě obsah mononenasycených mastných kyselin, které snižují cholesterol.

Zajímavá práce byla publikována v časopise Archives of Internal Medicine, kdy se porovnávaly 3 diety během 4 týdenní pravidelné konzumace. První dieta,americká, obsahovala 37% kalorií z tuků. Druhá obsahovala přibližně stejné množství kalorií získaných však z ořechů macadamu a třetí dieta, rigorózní, obsahovala 30% kalorií z tuků a byla vytvořena společností Ašímerican Heart Association. Pozorováno bylo během experimentu 15 mužů a 15 žen ve věkovém rozmezí 18-59 let s obdobnou tělesnou váhou a všichni byli stravováni ve stejných podmínkách v prostředí fakultního stravovacího zařízení.

Výsledky byly následující. Celkový plasmatický cholesterol vyšel stejně u nízkokalorické diety s makadamovými ořechy a nižší než u americké diety. Nejnižší koncentrace volných triglyceridů vykázala "populace" stravující se dietou s makadamovými ořechy. Žádné vedlejší účinky konzumace makadamových ořechů nebyly zaznamenány a tím se potvrdila předešlá studie popisující žádné negativní účinky makadamových ořechů po jejich měsíční konzumaci.

Obsahové látky (převážně mononenasycené mastné kyseliny) vykazují v několika pracích efekt snižování cholesterolu v plasmě. Palmitová kyselina byla tématem jedné práce z roku 1999, kdy se popsal možný efekt na rozpouštění krevních sraženin a tím možným přínosem v prevenci infarktu myokardu a mrtvice.

Další práce z roku 1999, tentokrát z Francie, pozorovala benefit pravidelné konzumace ořechů nebo olejů vůči obyvatelům ze stejného regionu bez této diety. Ukázalo se, že konzumenti měli vyšší hladiny HDL cholesterolu a koncentrace apo A1.

Další zajímavá publikace byla vydána v rámci American Heart Association, ve které se po dobu 12 let pozorovalo asi 22 000 náhodně vybraných mužských pacientů. Zjistilo se posléze, že pacienti konzumující vysoký podíl ořechů ve své dietě vykazují nižší incidenci úmrtí z kardiovaskulárních příčin.

V nedávno vytištěné publikaci z New Mexico State University výzkumníci popsali pozorované snížení hladin LDL (toho zlého) cholestrolu zodpovědného za srdeční potíže při pravidelné konzumaci makadamových ořechů. Jiná publikace u mužů zmiňuje pokles celkového cholesterolu v menší míře po pravidelné konzumaci v průběhu 4 týdnů malého množstvi obsahových látek makadamových ořechů (přepočteno na asi 10-35 ořechů/den). Oproti začátku experimentů došlo v průměru k poklesu celkového cholesterolu o 3%, LDL cholesterolu o 5% a nárůstu HDL cholesterolu o 8%.

Účinné látky

100 gramů ořechů makadamu poskytují zhruba 740 kalorií. Jsou velkým zdrojem vitaminu B1, B6, jsou bohaté na volné mastné kyseliny, uhlohydráty, vlákninu a proteiny. Oproti jiným ořechům obsahuje makadam vcelku malé množství bílkovin, obsahuje však více mononenasycených mastných kyselin (omega palmitová kyseliny a další...).

Minerální látky jsou zastoupeny manganem (až 200% denní potřeby), železem, fosforem a hořčíkem. Makadamové ořechy obsahují také velké množství sodíku, zinku, kyseliny listové, dále vitamínu E a karbohydrátů.

Tradiční dávkování

Ke snížení cholesterolu se měřítko liší podle výsledků jednotlivých studií. Jedna studie doporučuje menší množství v rozmezí od 10 do 35 ořechů/den, jiná studie v rozmezí 15-40 ořechů/den a další zmiňuje 40-90 gramů ořechů, což odpovídá zhruba 15-40 ořechů/den. Podle tradičního použití makadamu není žádný limit ani doporučená dávka.



Pěstování

První komerční sady makadamu začaly být pěstovány na počátcích 80. let 19. století Rousem Millem nedaleko Lismoru v Novém Jižním Walesu. Na konci 19. a na počátku 20. století se sice pěstování stromů v Austrálii rozšířilo, nicméně ve velkém měřítku se strom vysazoval kolem roku 1920 na Hawai. Do roku 2006 byla macadamia pěstována převážně tam, nicméně poté došlo k rapidnímu poklesu cen na trhu a míra vývozu značně klesla.

Stromy makadamu preferují úrodné, dobře zavodněné půdy s ročními srážkami až 2000 mm a optimální okolní teplotou 25°C a nejdoucí pod 10°C (v některých prostředí však mohou vydržet krátké mrazíky). Pokud si na prostředí zvyknou, jsou odolné. V oblasti České republiky se ale stromy pěstují spíše jako okrasné kbelíkové rostliny. Ořechy dozrávají u 7-10 letých stromků, přičemž plodit může při správném zacházení a péči dalších 100 let.

Ročně se na celém světě vypěstuje zhruba135 000 tun ořechů. Zhruba 35 000 metrických tun ořechů se vypěstuje na Hawai a v Austrálii ročně, dále jsou významnými producenty Brazílie, Jižní Afrika, poté Kalifornie, Costa Rice, Keňa, Bolívie, Kolumbie, Izrael, Nový Záland, Malawi a Guatemala.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>