Lucuma - Pouteria lucuma

Český botanický název: Lukuma
Běžný název: Lukuma, lucuma, lucmo, teissa, eggfruit, canistel - rostlina Pouteria campechina
Latinský název: Pouteria lucuma
Rozšíření: Jižní Amerika

Lucuma - Pouteria lucuma

Historické zlato Inků s mnoha léčivými vlastnostmi.

Botanický popis rostliny

Morfologicky se jedná o středně vysoký strom, který průměrně dosahuje výšky 7 - 10 metrů, nicméně může dorůst až do 15 metrové výšky, pokud má příhodné podmínky pro růst.

Ovoce lukumy má velmi suchou dužinu charakteristické chuti připomínající chuť javoru a sladkých brambor. Toto ovoce je kulaté, oválné, zelené barvy. Dužina je světle žlutavá, vláknitá s jemnými provazci tkáně.

Původ a rozšíření

Původem je lukuma z jihoamerických údolí And, které zasahují do dnešních států Chile, Ekvádoru a Peru. Byly nalezeny ozdobné malůvky na keramice a jiných drobných nádob a nástrojů na pohřebištích a jiných rituálních místech domorodých obyvatel. Například kmen Moche byl natolik fascinován a inspirován okolní přírodou, že se přímo promítlo do lidové kultury (zvláště pak do výtvarné tvorby) ovoce, zelenina nebo zvěř, za zmínku stojí právě třeba lukuma.

Lukuma byla poprvé spatřena a obdivována Evropany v regionu Chinchasuyu patřící k mocné Incké říši v roce 1531.

Využití

Lukuma byla známa jako tzv. Zlato Inků, jelikož její hodnota byla vyvažována zlatem. Státní univerzita v New Jersey poukázala na fakt, že obsahové látky lukumy mají významné protizánětlivé účinky při léčení a hojení ran a regenerace tkáně. Tyto látky se jeví jako podstatný mezník při zabraňování předčasného stárnutí. Je pravda, že mastné kyseliny v lipidovém podílu obsahových látek lukumy jsou vhodné ke kožní aplikaci k podpoře bariérové ochrany a regenerace epitelu.

Literatura popisuje také významný výsledek lipidových obsahových látek lukumy urychlit mírná a střední kožní poranění a regeneraci poškozené tkáně. Další významnou stránkou terapeutického využití lukumy je potenciál obsahových látek vykazovat antihyperglykemický a antihypertenzní účinek. První z výše zmíněných znamená jisté snížení vysokých hladin cukru. Stejný případ znamená i u snížení vysokého arteriálního tlaku. Obsahové látky lukumy mají mírný vliv na snížení vysokého tlaku v řádu jednotek.

Lukuma je doporučována jako zdravé a přírodní sladidlo (navíc s obsahem vlákniny). Chuťově připomíná vanilku, která je ochucená javorovým sirupem. Není proto divu, že lze lukumu použít při domácí výrobě dezertů, dortů, zmrzlin, ovocných koktejlů a kompotů, kaší nebo cereálií -  sladkých pokrmů. Je vhodná nejen pro sportovce, ale pro lidi s dietními opatřeními (např. pro diabetiky). Lukuma je velmi výživná a chutná potravina, kterou lze konzumovat bez omezení (zvláště děti a senioři). Neobsahuje cukr ani jiné uměle vyrobené látky.

Samotné rozpuštění práškované lukumy ve vodě nebo v mléce se může zdát jako velice náročná záležitost kvůli vysokému podílu nerozpustné vlákniny. Je proto vhodnější, aby byla nejprve odděleně rozmixována nebo až po předchozím smíchání s dalšími ingrediencemi. Může se také použít šejkr spolu s pevnými částmi ovoce nebo jinými surovinami.

Účinné látky

Ovoce lukumy je velmi výživné s výrazným obsahem beta-karotenů, vitaminu B3 (niacinu) a dalších vitaminů z B skupiny. Dále jsou přítomny uhlohydráty, ve velkém množství vláknina a minerály (především draslík, železo, vápník, fosfor). Významný podíl činí také koncentrace mastných kyselin. Největší zástupce těchto kyselin je linolová, olejová, palmitová, stearová a linolenová. Ukázalo se, že tyto látky výrazně podporují migraci a expresy buněk imunitního systému a fibroblastů. Lze tedy usuzovat, že mohou být tyto obsahové látky pozitivně zodpovědné za farmakologický protizánětlivý účinek.

Tradiční dávkování

Potřebné množství práškované lukumy se zprvu vloží do nádoby a zalije dvojnásobným množstvím vody a řádně promíchá do vzniku velice hutné pasty. Tato homogenní pasta lze ředit tekutinou dle libosti a chuti. Voda by se měla nejlépe přidávat pomalu a postupně míchat, aby nevznikaly nepříjemné hrudky. Jeden z receptů popisuje přesný postup jako: 4 polévkové lžíce lukumy zalijte teplým rostlinným nebo kravským mlékem. Zamíchejte a poté čekejte na nabobtnání obsahu. Po cca 5 minutách přidejte dle libosti plátky čerstvého ovoce (nejlépe banán, jahody, jablko). Lze osladit. Směs je možno přidat do cereálií, jogurtu, atd...



Pěstování

Lukuma se cíleně pěstuje v tropických či subtropických oblastech. Roste převážně v Jižní Americe a jižních částech Severní Ameriky. Kvůli teplotním rozmezím je lukuma technicky spíše označována za rostlinu subtropickou, i přesto že je původem z tropických krajin. Rozmnožuje se semeny. Co se týče teploty, lukuma nejraději roste v teplejších oblastech, ale studenější teploty ji nevadí. Může růst i v chladnějším prostředí. Potřebuje však plné slunce a co nejvíce světelného záření. Vhodné je zavlažování nebo častější závlaha, nicméně v suchých oblastech se může lukuma velmi rychle adaptovat a nepříznivé podmínky sucha většinou přežívá.

S úspěchem byla uměle vysázena v subtropických oblastech předhůří Kalifornie. Pokusy o pěstování lukumy na Floridě bohužel ztroskotaly. Co se týče střední a Jižní Ameriky, Peru a Ekvádor nejsou jediné země, které lukumu pěstují. V určitě míře se na světovém obchodu s lukumou podílejí i Bolívie a Costa Rica.

I když se jí velmi daří v tropických oblastech, moc se v těchto oblastech nepěstuje. Ve velikém množství je však k sehnání v Laosu a Vietnamu. Nejvíce se jí daří v nadmořských výškách od 1000 do 2400 metrů nad mořem. Doba sklizně v Peru je od října do března a v Chile od června do listopadu.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>