Kostival lékařský - Symphytum officinale

Český botanický název: Kostival lékařský
Běžný název: Kostival, kostihoj, svalník větší, černé koření, trudovatník, medunice, rachytka, kobylí mléko, valikost, černý kořen, comfrey, common comfrey, true compfrey, boneset, slippery-root, knitbone, ass ear, knitback, healing herb, consound, consoude, salsify, wallwort, gum plant, consuelda, blackwort, bruisewort, black root
Latinský název: Symphytum officinale
Rozšíření: Asie, Evropa, Severní Amerika

Kostival lékařský - Symphytum officinale

Kostival. Bolesti kloubů, svalů a šlach odehnal.

Botanický popis rostliny

Kostival lékařský je vytrvalá, statná bylina dosahující maximálně 130 cm výšky. Lodyha bylina je přímá, chlupatá a v horních oddílech větvená. Bělavý oddenek volně přechází na větvený kořen. Listy jsou podlouhlé, střídavé, vejčitě kopinaté, z rubové strany žilnaté, na povrchu chlupaté a zužující se směrem k řapíku. Květy jsou uspořádané v dvoj-vijanech s načervenalými až fialovými okvětními lístky, které se objevují v rozmezí od května do července. Plodem kostivalu lékařského je tvrdka obsahující čtyřdílný semeník se čtyřmi nažkami.

Původ a rozšíření

Kostival lékařský roste v mírném pásu Evropy po střední Asii s největším rozsahem v celé šířy nadmořských poloh (nevyskytuje se však v severní a jižní Evropě), sekundárně byla rostlina převezena do Severní Ameriky. Na území České republiky roste kostival v nížinách i v horských oblastech. Jinak rostlina obecně preferuje vlhká stanoviště kolem břehů řek a potoků, vlhčích luk, polí a lesů. Roste v bohatých, slabě kyselých nebo slabě zásaditých, jílovitých až hlinitojílovitých půdách.

Využití

Nejstarší záznamy o kořeni a listu kostivalu lékařského jako o léčivých drogách pochází již ze 12. století. Z historie pochází celá řada spisů nebo hlav o úžasných účincích kostivalu v léčebných nebo bylinkářských knihách. V 17.století zmínil Nicholas Culpeper kostival ve své knize The English Physitian jako bylinu s mocným účinkem proti zánětům, bolestí kloubů, svalů, šlach, prostředku proti revmatismu a dně. Jeho několik set let staré závěry jsou dnes podporovány velkým množstvím klinických dat. K léčebným účelům se sbírá kořen a list kostivalu lékařského.

Extrakt z listů kostivalu lékařského byl ve 3 různých formách pro vnější užití (gel, roztok, emulze) hodnocen k potenciálu léčit zevní rány pomocí kvalitativních a kvantitativních histologických analýz u potkanů. Pozorován a popsán byl zvýšený léčebný potenciál v hojení ran s významným vlivem kostivalu na intenzitě a míře hojení procesem navýšeného ukládání kolagenu a zvýšené tkáňové kontroly zánětlivého projevu.

Rosmarinová kyselina obsažená v kořeni kostivalu vykazuje zřejmě nejvýznamnější farmakodynamický efekt, tj. protizánětlivý a analgetický. Stejné nebo podobné látky podporují granulaci a regeneraci tkáně a tvorbu mozolů. Zároveň jsou obsahové látky schopny inhibovat tvorbu krevních destiček,syntézu prostaglandinů a agregaci erythrocytů. V in-vivo studii byla pozorována inhibice prostaglandinů (PGE2, PGI2) a kyseliny arachidonové a extrakt kořene kostivalu lékařského snížil edémy na zvířecích tlapkách.

Klinická studie na 64 pacientech prokázala rychlejší a efektivnější redukci velikosti rány oproti referenčnímu přípravku. Podobné podmínky v účinnosti a tolerance byly testovány u extraktu z kostivalu lékařského aplikovaného při různých druzích myalgie v horní a dolní části zad. Zhruba 10% přípravky obsahující extrakt z kořene kostivalu lékařského významně redukoval bolestivost u akutních distorzí kotníku v porovnání s placebem. Bolestivost akutní supraspinální tendinitidy byla snížena lokálním přípravkem obsahujícím extrakt z kořene kostivalu lékařského. Stejně našla mast z extraktu kostivalu lékařského využití při kontuzích a distorzích kolenního kloubu s následným zlepšením otoku, aktivní a pasivní bolesti.

U dalších 40 pacientů bylo pozorováno zlepšení symptomů akutních kontuzí a napěťových traumat kolenního kloubu po aplikaci lokálních přípravků s kostivalem. Pozorované parametry byla objektivně hodnocená bolestivost, významná redukce pociťované bolesti pacientem, redukce pohyblivosti způsobená bolestí a míra otoků. Celková léčebná perioda byla stanovena na dobu 8 dní a celkové zlepšení bylo pozorováno u více než 85% pacientů. V různých formách muskoskeletárním revmatismu jako je eikondylitida nebo periarthritida byl lokálně podáván extrakt z kostivalu s významným efektem na snížení bolestivého vjemu v klidu i během cvičení a sníženého napětí v místě zánětu v porovnání s placebem.

Prokázán je analgetický efekt a účinek přinášející úlevu při osteoarthritidě u pacientů lokálně užívajících extrakt z kostivalu po dobu 12 týdnů. Lokálně podávaný extrakt z kostivalu ve formě masti po dobu 2 týdnů zlepšil mobilitu,snížil bolest a redukoval citlivost a otok vyvrknutých kloubů nohy. Pozorovaný efekt byl srovnatelný s účinkem masti obsahující diklofenac, silné léčivo z řad nesteroidních antiflogistik, antirevmatik. Několik prací se zabývalo tímto tématem a zjistil se minimálně srovnatelný účinek kostivalu v porovnání s diklofenakem, nikdy nebyla popsána možná inferiorita rostlinné drogy. Publikace z roku 2007 v časopise Arzneimittelforschung popsala vyšší efekt kostivalu oproti diklofenaku.

Postmarketingová publikace z roku 2008 zahrnující celkem 163 pacientů popsala lokální použití kostivalu při pohmožděninách,bolestech kloubů, vyvrknutích a bolestí svalů s dávkováním 2-3x denně po dobu 11-12 dní. Následně byla pozorována redukce ranní ztuhlosti postiženého místa, bolestivosti v klidu a při zátěži, zároveň se snížila potřeba užívat léky "na bolest", které se buďto vysadily nebo se snížila dávka. Ošetřující lékaři objektivně pozorovali zlepšení u většiny pacientů (93.25%).

Se zajímavými výsledky jsou dostupné klinické práce a kazuistiky popisující netradiční využití mastí z kostivalu v situacích poštípáním hmyzem, zánětu prsních žláz, zánětlivých projevů na kůži včetně dermatitid, abscesů potních žláz, gangrenózních výrůstků, vředů, dekubitů a křečových vředů.

Lidová medicína

V tradiční medicíně se kořen kostivalu lékařského používá ve formě obkladů nebo mastí na zlomeniny, záněty žil a pohmožděniny. V balkánské lidové medicíně se kostival vnitřně podává při gastrointestinálních potížích a k vnějšímu použití při revmatismu a dně. V různých částech Evropy a Asie se podává kostival v různých formách k úlevě od bolestí svalů nebo kloubů. Zajímavostí je, že po dovezení kostivalu do Ameriky se rostlina zažila v léčebném využití v indiánské lidové terapii.

Homeopatie

Princip homeopatie spočívá ve využití Symphyta v pomoci při hojení kostí po úrazech nebo při úrazech, které přímo poškodily kost. Zmírňuje bolest periostu při hojení, dokud se rána nezacelí. Redukuje modřiny a mírní bolesti zánětů šlach a kostí. Symphytum pomáhá při vnějších poranění oka.

Účinné látky

Kostival lékařský obsahuje v různé míře třísloviny, silice, alkaloidy a slizotvorné látky. Obsahové látky kořene kostivalu lékařského zahrnují allantoin (0.5-5.0%), slizotvorné polysacharidy (asi 30%) tvořené fruktózovými a glukózovými jednotkami, fenolické kyseliny (kyselina rozmarýnová, chlorogenová, hydroxykávová a kávová), glykopeptidy, taniny, aminokyseliny, triterpenické saponiny tvořené monodesmosidovými a bidesmosidovými glykosidy s aglykonem hederageninem (např. symphytoxid A), oleánolovou a lithospermovou kyselinu. Další látky v 0.013-1.2% složení jsou pyrrolizidinové alkaloidy s nenasycenými strukturami (např. acetylintermedin, acellycopsamin s lycopsaminem a symphytinem).

Tradiční dávkování

Bohužel neexistuje žádný zdroj popisující optimální dávkování kostivalu. Klinické studie doporučují podávat přípravky obsahující extrakt kostivalu 2-3x denně, v podobném režimu se drží i lidová medicína. Jediným limitem popsaným v několika pracích německého původu je maximální dávka obsahových alkaloidů 100mcg/denně, což vychází na několik gramů extraktu z kostivalu denně.



Pěstování

V našich podmínkách lze kostival pěstovat celkem snadno i ze semen. Stačí nechat zjara na pařeništi po několik dní, poté sazeničku vložit do nádobky v příznivých podmínkách a uložit po 4 týdnech mladou rostlinku na konečné místo na zahradě. Kostival lékařský preferuje slunné nebo mírně zastíněné místo na stanovišti s vlhkou, humózní půdou bohatou na živiny. Rostlina vyžaduje během celého růstu dostatečné zalévání. Rostlina kvete v období od května do srpna. Během této doby je vhodné sbírat části rostliny k léčebným účelům. Kostival lze ještě množit dělením trsů nebo řízkováním kořenů.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>