Kondurango - Marsdenia condurango

Český botanický název: Marsdénie kondurangová
Běžný název: Marsdénie, kondurango, bejuco de condor, bejuco de sapo, condor plant, condurango, eagle vine, tucacsillu, common condorvine, condurango blanco, mata-peroo
Latinský název: Marsdenia condurango
Rozšíření: Jižní Amerika

Kondurango - Marsdenia condurango

Bylina tradičně užívaná při trávicích potížích.

Botanický popis rostliny

Kondurango je keř, který má plazivý a ovíjivý stonek. Dorůstá do délky až 10 metrů. Stavba bývá dřevitá, celkem masivní a může mít rozptyl do šířky až 0,75 metrů. Listy konduranga jsou drobné, vstřícné, řapíkaté, tvarem vejčité, zelenavě žluté. Okraje jsou hedvábně hladké, celistvé, pravidelné v úžlabním latovitém květenství. Květy jsou trychtýřkovité, hnědozelené. Plodem konduranga je podlouhlý měchýřek obsahující velké množství semínek porostlých jemným chmýřím.

Původ a rozšíření

Původně kondurango pochází z oblastí Jižní Ameriky dnešních států Peru, Kolumbie a Ekvádoru. Marsdenie preferuje horské oblasti. Lze ji najít v přírodě v džunglích a mlžných horách v nadmořské výšce od 2000 do 3000 m.n.m.

Využití

Mnoho let bylo kondurango používáno místními k léčbě různých zažívacích neduhů a žaludečních problémů u lidí, kde se kondurango vyskytovalo. Používali ho k léčbě vředů, k podpoře jater a slinivky. Poprvé bylo představeno západnímu světu v roce 1871, kde prezident Ekvádoru představil kondurango tehdejšímu prezidentovi USA s lékařským potvrzením, že je kondurango výtečná věc proti rakovině žaludku a syfilisu.

Tradiční terapeutické použití v lidové medicíně ve velkém zasahuje v gastrointestinálním traktu. Lidoví léčitelé doporučují víno z kůry konduranga k uklidnění žaludku, snížení závratí a pocitu nevolnosti. Má podporovat chuť k jídlu, redukuje tedy nechutenství, podporuje trávení, zvyšuje tvorbu žlučových kyselin, tlumí bolest žaludku a pomáhá při nadýmání . Léčitelé doporučují kondurango při krvácení do žaludku nebo v jiné části trávicího traktu a jako prevenci žaludečních vředů. Působí adstringentně, takže je kondurango v lidové medicíně doporučováno užívat také při průjmech způsobených konzumováním špatného jídla nebo něčeho zkaženého.

V Peru je kondurango v lidové medicíně považováno jako analgetikum (přípravek proti bolesti), stimulans k příjmu potravy, karminativum (pomáhá vypudit plyny), cholagogum (stimuluje produkci žluči), hemostatikum (zabraňuje krvácení), stomachikum (podporuje trávení) a tonikum.

Navíc se kondurango používalo při ušknutí jedovatého hada. V Brazílii je kondurango užíváno k podpoře chuti k jídlu, na gastritídy, dyspepsie, bolesti hlavy, bolesti žaludku a revma. Podobné terapeutické využití nalézá kondurango v Kolumbii, Ekvádoru, Brazílii, latinské Americe, ale i v Německu, UK a USA.

Ve Spojených Státech je navíc kondurango proslavené jako analgetikum, antiseptikum, cytostatikum, při anorexii, beri-beri, gastritidách, revmatu, hadím ušknutí, vředech a syfilisu.

Obsahové látky konduranga byly na animálních modelech v různých koncentracích testovány v protizánětlivém a antioxidačním účinku proti původcům běžných mykóz a také proti mykobakteriím, které jsou zodpovědné za tuberkulózu s pozitivními výsledky. Bohužel výsledky oproti virovým patogenům nevyšly dobře.

Účinné látky

Marsdenie kondurango obsahuje významnou látku conduritol nebo cyklitol, což je cyklický polyalkohol, mající své terapeutické vlivy v organismu. Poprvé byl extrahován chemikem Kublerem v roce 1908 z kůry konduranga. Další významné složky konduranga jsou glykosidy a steroidy.

Po sto letech po objevení se kondurango rozšířilo na západ a proběhlo mnoho studií zejména v Japonsku a USA ohledně testování obsahových látek a jejich vlivu na rakovinu. Koncentrace glykosidů v kůře marsdénie je v průměru kolem 1-3%. Dalšími látkami jsou hydroxylované deriváty pregnanu, kofein, stejně jako cyklitoly, flavonoidy a deriváty kumarinů.

Tradiční dávkování

Na trhu jsou dostupné mnohé přípravky s obsahem kondurango, měly by však být s extraktem z kůry konduranga. Pokud se pacient rozhodne pro volbu sušené kůry konduranga pro přípravu čaje, doporučuje se vyrobit odvar z cca 5-10 g sušené kůry a pít šálek odvaru 2-3x denně.Tj., 1 čajová lžička vložená do studené vody (cca 250ml) poté přivedena k varu a vařena 10min. Necháme odstát, před přecezením zamícháme. Nálev z konduranga pijeme vlažný, účinné látky se v horké vodě srážejí.

Pokud si pacient sežene kondurango v tobolkách, doporučuje se užívat cca 2 gramové tobolky 2x denně. Čistého extraktu se užívá 3 ml 2x denně a víno konduranga zhruba 50 ml 3-4x denně, maximálně však 200 ml denně.



Pěstování

V České republice se bohužel nedá condurango vypěstovat, nejsou zde na to příhodné podmínky. Rostlina je spíše tropického charakteru a roste ve vyšších polohách, než je výška našich hor.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>