Jetel luční - Trifolium pratense

Český botanický název: Jetel luční
Běžný název: Jetel, jetýlek, dětelina, jatel, čtyřlístek, milostná zelinka, listnačka, red clover, clover, Meadow Clover, Purple clover, Tréfle Rouge, Trebol Rojo, Trifolium, Wild Clover, Trefoil, Beebread, Daidzein, Genistein
Latinský název: Trifolium pratense
Rozšíření: Afrika, Asie, Austrálie, Evropa, Jižní Amerika, Severní Amerika

Jetel luční - Trifolium pratense

Kdybys nebyl, jetelíčku, přišli bychom...o srdíčko, kosti a zhoršilo se nám trávení!

Botanický popis rostliny

Jedná se o vytrvalou bylinu dorůstající do výšky od 20 do 80 cm. Jetel luční vytváří mohutný kořenový systém, který má základ v centrálním hlavním kořenu. Ten může prorůstat hluboko do substrátu a vedlejší kořenové vlásky se rozprostírají do šířky. Větvené, zelené, hladké a poléhavé lodyhy vyrůstají z listové růžice. Listy jsou střídavé, trojčetné (někdy ovšem díky generické mutaci čtyřčetné), celokrajné, řapíkaté nebo přisedlé, elipsoidní až vejčité s typickou bělavou skvrnou na bázi lícní strany. Na rubové straně jsou listy jemně chlupaté.

Květy jsou malé, pětičetné, oboupohlavné narůžovělé nebo červené s bílými korunními lístky a objevují se v období od května do října. Barva květu je na bázi bledší. Květenství je husté a hlávkovitě uspořádané. Květy jsou tak velice atraktivní pro opylující čmeláky. Plodem je nepukavý lusk, uzavřený v kalichu. Semena jsou asi 2 mm dlouhá, ledvinovitá, rýhovaná, lesklá s nádechem žluté nebo hnědé.

Původ a rozšíření

Rostlina pochází původně z Evropy, odkud se nejspíše postupně rozšířila do západní Asie a severozápadní Afriky. Dnes roste přirozeně na obou kontinentech, na Sibiři, v malé Asii, střední Asii, Japonsku a také v Jižní a Severní Americe. Jetel luční byl do Argentiny a Chile zavezen asi před 100 lety. Zhruba v této době se jetel dovezl do Austrálie a na Nový Zéland. Na území České republiky byl jetel významnou součástí zemědělství v 19. století. Jetel je běžnou bylinou na území České republiky vyskytující se na loukách, polích, lesech a pastvinách dokonce nezávisle na nadmořské výšce.

Využití

Jetel dostává velký prostor při využití v zemědělství, kde je oblíbený jako pícnina ke krmení hospodářských zvířat a má velký význam při zúrodňování půdy. Ve včelařství se jetel luční často užívá jako nektarodárná bylina, jelikož květy vykazují vysoké hodnoty cukernatosti. Dokonce se ve starých herbářích popisuje výroba medu z jetele lučního. Med jetele je hnědý, krystalický a má výraznou chuť a vůni.

Zajímavá je fytoestrogenová obsahová složka jetele. Některé látky mají totiž schopnost vázat estrogenové receptory v organismu a vyvolávat fyziologické účinky hormonů, které mohou v určitém období ženy chybět. Proto se jetel doporučuje jako hormonální "substituce" v období menopauzy, kdy dochází k hormonálním, emocionálním a homeostatickým změnám. Substituce estrogenních hormonů by mohlo snížit klimakterické potíže (návaly horka, motání hlavy,...), symptomy osteoporózy, ztrátu pružnosti kůže atd...

Některé ženy užívají jetel luční během menopauzy ke snížení cholesterolu, ke kontrole návalů horka, při bolesti prsou, premenstruačního syndromu a mnoha dalších. Jiné užívají jetel a přípravky z něj vyráběné k prevenci růstu gynekologických novotvarů. Zdravotní úřady dokonce schválily zdravotní tvrzení u jetele lučního, že může přispět ke zlepšení komfortu při menopauze.

Zdá se, že obsahové isoflavony užívané po dobu 3 měsíců až 1 roku menopauzálními ženami s mírnou dyslipidémií jsou schopny mírně snížit zlý LDL cholesterol a zároveň částečně zvýšit hodný HDL cholesterol. Němečtí klinikové v roce 2002 deklarovali, že obsahové látky jetele lučního jsou schopné inhibovat aromatázu, tj.enzym podílející se na syntéze ženských pohlavních hormonů z testosteronu, a dokáží snížit metastáze u žen s rakovinou prsu. Velmi podobné látky ze skupiny fytoestrogenů dokáží zřejmě upravovat nepravidelnoumenstruaci, zároveň mohou mírně přispívat ke zlepšení nálady.

Úplně z jiného soudku přišli vědci s návrhem, že zmíněné látky by mohly mít kardioprotektivní účinek. Obsahové látky jetele lučního byly s příznivými výsledky testovány na možné ovlivnění krevního tlaku, k harmonizaci kardiovaskulárních funkcí a vyvolání určitého kardioprotektivního účinku při mírně závažných potížích.

Navíc k těmto účinkům se mohou podávat obklady nebo pravidelné koupele z odvaru byliny při kožních problémech (ekzémy, akné) a při drobných poraněních k hojení. Další zdroje popisují použití odvarů z jetele při vyrážkách, mírných lupénkách, k urychlení hojení a preventivně proti šíření zmíněných potíží. K lokálnímu ošetření se doporučují pleťové vody z čerstvého nebo sušeného jetele.

Fytoestrogeny, které se doporučují užívat u žen v období klimaktéria, jsou také přítomny v sóje, čočce a lnu, jejichž kombinace se využívají v některých přípravcích farmaceutického průmyslu. Obsahové látky jetelu lučního jsou také prospěšné při léčbě osteoporózy a dalších, jak bylo popsáno ve studii z roku 2003. Jiná práce popisovala jistý benefitní účinek 6 měsíců pravidelně užívaných obsahových isoflavonů na markery osteoporózy. Zmíněný efekt je u jetele natolik významný, že počet publikací a jejich výsledky není možné přehlédnout a regulační orgány v rámci EU dávají bylině "známku" zdraví kostí, což souvisí s podporou léčby osteoporózy u menopauzálních žen.

Dezinfekční účinek jetele lučního je užitečný v léčbě katarů a mírně závažných infekcí trávicího traktu. Použití vyplývá ze zkušeností z lidové medicíny nicméně je nutno podotknout, že některé cizojazyčné herbáře popisují využití jetele lučního při poruchách trávení a při gastrointestinálních potížích, které jsou součástí obecného léčebného přístupu (v kombinaci s klasickými přípravky).

V lidové tradici se nese pověra, že čtyřlístek přináší štěstí a osobní ochranu osobě, která jej nalezne a nosí u sebe. Dvojlístek má také určitou hodnotu. Má totiž znamenat příslib nové lásky nebo nového milence.

Lidová medicína

Využití jetele lučního v lidové medicíně zahrnuje využití u mužů odalopécie (ztrátu vlasů), přes symptomy benigní hyperplazie prostaty, častého nočního močení po zvětšenou prostatu a u žen preventivně v případě rakoviny prsu, rakoviny endometria, cyklických bolestí prsou, symptomů menopauzy včetně úzkostí a deprese, premenstruačního syndromu a pro všechny pacienty u potíží s trávením, s plicními potížemi (kašel, bronchitida, astma) a u infekcí sexuálně přenosných nemocí .

Jetel se tradičně využívá jako léčivá bylina v mnoha případech. Jako desinficiens je vhodný k léčbě průjmů, zvracení a otravy jídel nebo z přejedení. Podává se ve zvýšené dávce k detoxikaci trávicího systému a v některých zdrojích se také popisuje jeho využití k očistě krve. Při pravidelném užití vykazuje benefity v léčbě kašle, rýmy a nachlazení a pomáhá při bronchitidách, při pocitech nevolnosti, nespavosti a návalech horka.

Lidová léčba často zmiňuje využití jetele jako přírodního prostředku v období menopauzy. Některé ženy dokládají, že podání přípravku obsahujících jetel luční přineslo úlevu potíží spojených s menopauzou, kdy přiznaly úlevu a větší vyrovnanost.

Omezení

Z nedostatku informací se jetel nedoporučuje ve farmaceutických přípravcích u těhotných a kojících, i když přírodně se vyskytující isoflavony ve stravě neškodí. Velké množství jetele není doporučováno u pacientů s poruchami krevní srážlivosti, měl by se vysadit 2 týdny před operativními zákroky. Obsahové látky jetele lučního ve velkém množství mohou interagovat s některými antikoncepčními přípravky (estrogen), s některými léčivy na úrovni jaterní metabolizace (cytochrom P450) a u protidestičkových léčiv. V případě dotazů nebo nejistoty se odkažte na svého lékaře či lékárníka.

Účinné látky

Jetel luční je bohatým zdrojem (cca 35.6%) ve vodě rozpustných látek příbuzných s estrogeny, isoflavony (pratensein, maackiain, medicarpin, irilon, dihydrobiochanin A, cicerin, formononetin, daidzein, genistein, biochanin A, naringenin), dále obsahuje flavonoidy (cca 1.10%) , saponiny, karbohydráty, silice, deriváty kumarinu, tyramin, fisetin, calycosin, naringenin, kyanogenní glykosidy, sitosterol, cholin, lecithin, salicylovou kyselinu, methylsalicylát a mnoho dalších. Jetel luční obsahuje zajímavé látky jako je vápník, hořčík, sodík, železo, fosfor a chrom, vitaminy A, C, B3 a B1.

Tradiční dávkování

Nálev z květů se správně připravuje přelitím jedné vrchovaté až dvou lžic sušených květů 750 ml vroucí vody, nechá se odstát několik minut, scedí se a popíjí. Čaj se může pít dlouhodobě. Při potížích s menopauzou se popíjí čas buďto ve větší dávce nebo ve zmíněné dávce častěji, při jiných nebo nezávažných potížích se může podávat nižší dávka.



Pěstování

Semínka jetele vydrží několik let. Klíčení semínek by mělo obyčejně trvat cca týden a potom se mohou vysazovat - ne však příliš hluboko. Během klíčení je potřeba dostatečné teplo a vláha. Mezi jednotlivými semínky by měl být rozestup několik cm a společně s jetelem se může vysazovat alfalfa nebo oves. Jetel roste nejlépe, když je vysazen hned po posledním jarním mrazíku. Jetel preferuje slunná stanoviště s půdou dobře zavodněnou, dostatečně fertilní a v pH rozmezí od 6.0 do 7.0. Sklizeň může probíhat od 40. do 60. dne po vysazení semínek, může však proběhnout i později.

Autor: PharmDr. Marek Lapka

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>