Bazalka pravá - Ocimum basilicum

Český botanický název: Bazalka pravá
Běžný název: Basil, Thai basil, sweet basil, ocimum album, ocimum anisatum, ocimum barrelieri, ocimum medium, plectranthus barrelieri
Latinský název: Ocimum basilicum
Rozšíření: Afrika, Asie, Austrálie, Evropa, Jižní Amerika, Severní Amerika

Bazalka pravá - Ocimum basilicum

 Ajurvédská bylina, jejíž výjimečné účinky jsou využívány po celém světě.

Botanický popis rostliny

Jedná se o nízkou jednoletou bylinu (dosahuje průměrných výšek v rozsahu od 20 do 40 cm, některé druhy velikosti až 120 cm!), jejíž lodyha bývá lysá. Bylina je velmi větvená, listy jsou stopkaté, vstřícné, tvarem spíše vejčité a podlouhlé (tradiční rozlišovací vlastnosti čeledi Lamiaceae - hluchavkovité). Dlouhé mohou být až 10 cm a široké bývají průměrně kolem 6 cm. Mívají zoubkaté okraje. Listy v horní části rostliny jsou spíše načervenalé. Květy jsou poměrně velké v porovnání s celou rostlinou a barvu mají bílou. Pyl se roznáší pomocí hmyzu. Plodem je tvrdka. I když je velmi malá, je snadno rozpoznatelná od ostatních bylin stejné čeledi i narozdíl od podobných druhů, jelikož má charakteristickou vůni.

Původ a rozšíření

Bazalka je domácí rostlinou ve velké oblasti zahrnující dnešní Indii, Čínu, jihovýchodní Asii a Novou Guineu. Původně zdomestikovala v Indii a s terapeutickými záměry byla používána a pěstována více než 5 000 let dozadu. Byla však známa i antickým řeckým lékařům, kteří ji podle spisů používali. Obyvatelé Evropy se s touto exotickou bylinkou mohli seznámit již v 16. století, kdy byla přivezena a dodnes je velmi oblíbená a nezřídka pěstovaná na zahradách. Dnes je tradiční součástí italské kuchyně a také hraje důležitou roli v receptech asijských zemí jako jsou Indonésie, Thajsko, Vietnam, Laos, Kambodža, atd...

Využití

Pokud je bazalka využívaná v kuchyni, je připravována a zpracována nejlépe čerstvá. Protože dlouhodobý var ničí charakteristickou vůni, doporučuje se přimíchávat v poslední fázi vaření. Čerstvá se dá krátkou dobu uchovávat v papírových nebo igelitových sáčcích v lednici, nicméně po delší době je vhodnější ji uložit do mrazáku. V čínské kuchyni je také mnohdy využívaná čerstvá nebo sušená bazalka v polévkách či jako přísada v mnohých jídlech. V Thajsku se jako korigens (zvýraznění) chuti vkládá do čokolád, zmrzlin, smetan či dalších mléčných produktů. Ve Vietnamu je to tradiční přísada v klasické vietnamské nudlové polévce. Citronová bazalka se mírně liší, jelikož obsahuje aromatický citral, který jí přidává citrónovou vůni. V kuchyni se jeho chuti v kombinaci s kurkumou využívá k ochucení ryb a kachny. Terapeutické využití bazalky se traduje již v tradiční indické Ayurvédě, kde byla součástí takzvané Siddha medicíny. Již od orientálních dob byla bazalka využívána jako mimořádná rostlina k tlumení křečových bolestí trávicího traktu, ke zlepšení trávení (uklidnění) a harmonizaci střevní peristaltiky. Je výborná volba jako prevence projímavých potíží. Lýtky obsažené v bazalce působí proti nadýmání, protizánětlivě a také mírně antibioticky. Bazalka zvyšuje žaludeční činnost tím, že snižuje napětí hladkého svalstva obalujícího trubici trávicího traktu a zvyšuje sekreci žaludečního obsahu. Usnadňuje odhleňování a zvyšuje chuť k jídlu . V dutině ústní má hojit afty. Uklidňuje nervový systém. Látky obsažené v bazalce působí antimigrenózně (tlumí různé druhy bolestí hlavy), při nespavosti a závratích způsobených psychickou dysbalancí . V tradiční medicíně není výjimkou, že je bazalka součástí mnoha čajových směsí snižujících stres. V indické tradiční medicíně je samotná bazalka používaná ke snížení psychického a fyzického napětí a vyvolání pohody. V poslední době proběhlo mnoho klinických studií zabývajících se terapeutickým účinkem esenciálních olejů bazalky. Stanovilo se, že bazalka má potenciální antioxidační účinek, čímž působí jako protizánětlivé léčivo (zmíněno výše), vermicidní, antivirotické a antibakteriální léčivo. Má se za to, že tyto antioxidační účinky léčivých látek bazalky mohou přispívat k potlačení expanze rakovinotvorných ložiskových buněk. Vědci přišli na to, že bazalka má navíc protidestičkovou aktivitu a účinné látky bazalky mají přispívat k rozpuštění trombů v cévách. Zajímavostí je, že je sledována pozitivní odpověď zmíněných látek na potlačení alergického projevu v dýchacích cestách, jejímž klinickým projevem je posléze lepší snášení astmatu. Podobným protikřečovým a analgetickým účinkem se přistupuje také u zánětů močových cest . U zvířecích modelů byl pozorován redukční efekt krevní hladiny cukrů. Staré recepty ukazují, že šťáva z bazalky byla dříve předepisována a užívána k zánětům středního ucha, zánětlivým projevům na kůži a prakticky všem těžko hojícím se zánětům. Obsahové látky bazalky mají podporovat tvorbu mateřského mléka. K vnějšímu užití se používají k léčbě akné, při ztrátě čichu, po poštípání hmyzem, pokousání plazy a kožním infekcím.

Účinné látky

Různé druhy bazalky se liší množstvím látek a jejich hmotnostním zastoupením. Dominantní obsahovou složkou natě a listů bazalky je silice (až 1,5 hmotnostních %). Jedná se o olejovou složku, ve které se nachází velká směs látek, přičemž methylchavikol (estragol) převažuje. Další podstatnou složkou silice je linalol a poté jsou přítomny hlavně třísloviny, flavonoidy, glykosidy, éterické oleje (eugenol, ocim), kafr a další. Rozdílné druhy bazalky mají tedy významně jiný obsah cinoelu, linalolu, citralu, anetholu a kafru.

Tradiční dávkování

Bazalka se může užívat čerstvá nebo sušená. Nejvhodnější forma bylinného extraktu je nálev. 1 polévková lžíce (asi 10 g) natě nebo listů bazalky spaříme (95°C) 150-300 ml vody, můžeme chvíli povařit (literatura zmiňuje vhodnou dobu kolem jedné minuty) a poté je vhodné louhovat cca 30 minut. Při trávicích potížích se takový odvar rozdělí na 3 části a užívá se 3x denně po jídle. Tímto odvarem lze kloktat dutinu ústní (když je třeba) i několikrát denně. Je možné používat odvar z bazalky do aromatických koupelí (lze provádět 2x do týdne) a při preventivních opatřeních při srdečních slabostech či astmatu se osvědčila inhalace par vařícího roztoku bazalky.



Pěstování

Semena se zasévají na počátku jara (průběh března) do pařenišť, tedy velmi teplých, ohřátých míst. Stačí pouze na povrch nebo jemně pokrýt hlínou. Klíčení je většinou rychlé a bezproblémové. Čeká se do doby, dokud klíčky nejsou dostatečně velké, že se s nimi dá manipulovat. Sazeničky se poté přesazují ven nejvhodněji po dvou rostlinkách, které jsou od sebe vzdálené kolem 30 cm, během teplejších překlenů května (pokud ji chceme pěstovat venku). Bazalku je nejlepší zasadit na prosluněná místa, v teplých a netknutých polohách. Spíše než suché bazalka preferuje kyprou půdu, lehkou, pravidelně zavlažovanou a bohatou na živiny (možno praktikovat pravidelné hnojení). Bazalka je celkem náročná na kvalitní pěstování, nicméně snáší pH půdy v rozsahu od 5 do 8. Pěstuje se mnoho kultivarů bazalky podle klimatu (teplé/ tropické klilma) nebo pokud chceme použít bazalku aromatickou ke kulinářským záležitostem či k terapeutickým (tím pádem se liší podílem esenciálních olejů v důležitých částech rostliny). Látky, přesněji řečeno silice, obsažené v listech odpuzují škodný hmyz, proto není třeba používat insekticidy pro ochranu bylinky. Lze ji rozmnožovat pomocí semen nebo řízkováním postranních (vegetativních) výhonů.
Bazalka je pěstována skoro po celém světě, její jediné omezení tkví v tom, že je velmi citlivá na chladné prostředí. Není tedy vhodné pěstovat bazalku v severních částech Evropy, Ameriky a ve vysokých nadmořských polohách, jelikož se jí nebude dařit. V těchto oblastech se může pěstovat v domácích poměrech a poté vysazovat v případě teplého léta. Pokud rostlina vyplodí semínka, dají se uskladnit v suchu a temnu tak, aby mohly být použity další rok. Kvete od června do září. Nať bazalky se sbírá právě v době květu řezáním listů a stonku cca 15 cm nad zemí a může se tedy část rostliny ponechat, aby se mohla v budoucnu dále využít. Sběr 2-3x za rok není raritní záležitostí. Sušení probíhá ve stinných místech, může při umělém osvětlení při teplotách do cca 40°C.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>